Značení objektů před rokem 1990
Studie

Součástí seznamu jsou fotografie detailů značek, které jsem pořídil sám nebo je obdržel od ochotných kolegů, kteří mi tehdy s kompletací přehledu pomáhali.

Najdeme zde ty nejdůležitější firmy, ale jistě ne úplně všechny. Od sedmdesátých let se na výrobě hraček pro Kinder Surprise vystřídalo mnoho výrobců z řad lisoven plastů a nástrojáren vyrábějících formy. Pokud se forma stala majetkem výrobce hračky, dohledáme většinou na předmětu obchodní značku. Tato praxe byla postupně opouštěna a nakonec zůstal jen copyright Ferrera nebo kódové označení řady Kn a později současné MPG.

Důležité je pracovat s informací, že velkou kolekci forem zejména na lisování skládaček dopravní techniky získala později italská firma Marajà (dnes Promotoys) a pilně ji využívala na opakovanou výrobu hraček pro méně významné značky čokoládových vajíček s překvapením. Zejména šlo o skládačky z měkčího plastu, kde se i přes určitý stupeň opotřebení formy dala hračka sestavit. Katalogy od jisté doby na toto upozorňují, ale nebude na škodu uvést nejčastěji dotčené výrobce – Res Plastic, Ilmap a Pro.Gest.  Ostatní již daleko méně. Co je na produkci dodatečné novovýroby špatně? Prakticky nic, pokud se ji nepokoušíme vydávat za originály. Výlisky mohou mít horší povrch, menší přesnost a otřepy na exponovaných místech, a především za ně nelze požadovat katalogové ceny. Není složité objekty identifikovat – Marajà poctivě vyretušovala původní loga a značení a často použila i jinou barvu plastu.

Po úvodu přejděme k přehledu značek:


Res Plastic Milano s.p.a.

Pilný dodavatel hraček pro vajíčka Ferrero, jehož značku najdeme na lodích, závodních a fantasy autech, formulích a kloubových figurkách. Protože většina výrobků je z měkčího plastu, vykazují solidní odolnost vůči stárnutí. Mimo značení celým názvem na stojanech steckfigurek byl spíše využíván emblém RP, který je miniaturní a špatně se hledá.


Techno Giodi

Giodi je bývalá značka sběratelsky ceněných kovových modelů aut. Je možné, že značení na hračkách v Kinder Surprise znamená jen autorství návrhu a výrobu formy, a lisování se ujal někdo jiny, například Scame-Mastaf, známý výrobce plastů, jehož firma se objevuje na BPZ těchto skládaček. Většinou se jedná o auta všech typů, stavební stroje, série letadel, lokomotivy se setrvačníkem a kloubové figurky.


Scame-Mastaf

Značka SCAME se objevuje pouze na kovových figurkách a modelech, Scame-Mastaf na BPZ. Materiál „kováků“ a podrobnost reliéfu vyžaduje technologii tlakového lití, proto je specializace na tuto část produkce zřejmá. U BPZ už to tak jasné není (viz Giodi)


Corplast s.r.l.

Významný dodavatel skládaček aut, lodí i letadel. Vlastní značka se na hračkách vyskytuje méně, identifikace ostatních neznačených je možná pomocí firmy na BPZ.



Castiglioni

Méně častá značka hraček, obvykle letadel, nejstarších oldtimerů a kloubových figurek.


Ilmap

Výrobce skládaček všech možných druhů dopravy, dostavníků a dalších hraček z 80tých let. Jedná se o relativně staré objekty a originály jsou k vidění málo, takže ani v katalozích není značení u záznamů vždy uvedeno, nebo je zapsáno špatně. Velkou kolekci původních forem vlastní Marajà, která v nich nepravidelně lisuje série pro své dodávky italským výrobcům vajíček s překvapením. Těžko říci, co všechno se firmě podařilo získat a zda-li využívá všechny formy nebo jen malou část.


Pro.Gest. s.r.l.

Typicky skládačky elektrických lokomotiv a pick-up dodávek jednoduchého designu a skořepinové konstrukce. Kompletní formový park byl předán Maraja, takže je mezi sběrateli spoustu kopií z pozdější produkce. Pouze signované výlisky lze považovat za originální. Na kopiích je patrné velké retušované pole původního značení.


Novitecnic Milano

Výrobce skutečně oldies hraček z období 70.- 80. let; značku lze najít na schematických skládačkách postav představujících různá povolání, nejstarších 3D puzzlích zvířátek nebo skládaček historických plavidel. Zde je potřeba upozornit, že i nové katalogy obsahují pouze ukázky produkce; o kompletnosti si můžeme nechat jen zdát.



C.M.P. Giochi

Emblémek na obrázku používal další italský výrobce plastu, který v typickém období vyráběl skládačky všeho druhu od dopravních prostředků přes postavičky až k různým stolním hříčkám. Ve své historii sama datuje počátek spolupráce s Ferrerem už do roku 1971. Firma s červeným na koso postaveným čtvercem ve znaku není identická s dalšími s podobně znějícími názvy - Giodi (častý výrobce - viz. výše) a Giocas (velmi řídké zastoupení v produkci pro Ferrero).


Zetagi S.r.l Torino

"Obrácená dvojka" je značka relativně málo známého výrobce, ke které můžeme přiřadit několik stolních her, drobných nástrojů, postaviček, pár jednoduchých kosmických modulů a vozidel s řidičem. Díky křehkému plastu ve sbírkách nepříliš časté.


Roth Design Ferrero

V letech 1977 - 84 vytvořil designer Heinrich Roth pro Ferrero desítky pozoruhodných návrhů skládaček. Značky ROTH DESIGN FERRERO nebo ROTH / FERRERO najdeme na náklaďácích a stavebních strojích s typickým perforovaným podvozkem, na vláčcích nebo na steckfigurkách. Série Der Hafen - Das Tor zur Welt nebo Abenteuer im Weltraum z prvních stránek katalogů znají všichni sběratelé, ale málokteří se s těmito exempláři mohou pochlubit. Kdo by nechtěl zařadit do sbírky třeba červenomodrý raketoplán Raum-Jet Merkur, který připomíná stroje z Lucasových Star Wars.


Mattel Hong Kong

Velmi ojedinělé značení dragsterů s kovovým podvozkem ze sedmdesátých let. Je možné, že Mattel odlil jen chassis a zbytek byl dokompletován jinde.


 

Přehled je otevřený pro další značky; můžeme diskutovat, co by zde ještě mohlo být.

 

 

ear47mtete|00306B02668F|d012455|Articles|obsah|A7D4A7FE-5BE0-4110-9C23-C68A9E303743
Komentáře
U tohoto článku nejsou žádné komentáře. Můžeš být první!

Komentáře mohou vkládat pouze přihlášení uživatelé