50. let Kinder Surpise v kompletu O-Ei-A katalogu
Studie

Ferrero samotné připravilo sérii figurek Disney produkce, která nevybočuje ze současného designu a pravděpodobně bude časem zapomenuta jako podobné další z nedávných let. Krátké zastavení bych ale chtěl věnovat významnějšímu počinu, a to soubornému vydání katalogů nakladatelství Feiler-Verlag. Během období, po které se věnuji KS, bylo k dispozici více tištěných přehledů s katalogizovanými daty; na trhu se objevovaly katalogy německé, italské i francouzské. Do dnešního data se každoroční reedice dočkal jediný – O-Ei-A Katalog.

Vzhledem k množství zapracovaného materiálů má vydání standardně již tři svazky. Jeden se věnuje HP figurkám, puzzlím a kovovým figurkám a objektům, druhý (nejobsáhlejší) všem ostatním hračkách, a poslední (Spezial) všemu ostatnímu – od BPZ přes maxi hračky až po veškeré promo materiály.  Letos edici doplňuje navíc samostatná brožurka v němčině a angličtině od André Feilera o historii Kinder Surpise s podtitulem Od hračky ke sběratelskému předmětu.

Nekupuji katalog každý rok. Neměl bych na všechna vydání místo a roční posun, pokud nebereme v úvahu aktuální emisi, nebývá velký. Avšak jednou za čas je dobré doplnit informace, protože se neustále objevují nové poznatky k věcem dávno minulým. Má to význam zejména pro sběratele a badatele, které současná produkce již neoslovuje a putování do minulosti je jeden ze způsobů, jak zůstat v komunitě a současně se posouvat dále. Trendem poslední dekády je sbírání hraček, které byly dlouho popelkou ve stínu HP figurek a dalších atraktivnějších objektů (kov, doprava). Znovu je objevován nápad a vtip původních návrhů, o které nás dnes připravily nároky na absolutní bezpečnost dětských konzumentů.

 

Na závěr bych uvedl jeden příklad takříkajíc ze života … V posledním roce jsem pracoval s katalogem 2022. Nebýt výročního vydání, asi bych s ním ještě chvíli vydržel. Box jsem dostal včera jako dárek pod stromeček. Dnes ráno jsem prolistoval části, které mě zajímaly nejvíce … a běžel přehrabovat  krabice. Proti loňskému katalogu přibyl v sekci steck-figurek minimálně jeden záznam a sběratelovo srdce poskočilo. Výstup lze posoudit na obrázku původně bokem odložené neidentifikované hračky. Ke katalogovému záznamu si můžeme doplnit info, že existují barevné varianty, a značení na zádech figurky (MB Voghera). Malý modrý křížek je minipes (dle BPZ proskakuje kruhem) a to, že se zachoval spolu s figurkou do dnešního dne, zasluhuje obecně poklonu směrem k lidem, kterým není zatěžko desetiletí držet ochrannou ruku nad krabicí hraček z dětství. Bez nové informace by zůstala hračka v boxu s nekinder figurkami (v lepším případě), nebo by byla vytříděna jako nesběratelský objekt.

 

Čas od času si kupte nový katalog, nepadejte na záda z cen rarit - stejně vám nikdo rozumný nedá uváděné sumy za kus plastu – a objevujte. Radost z nových poznatků je k nezaplacení.

(klc)

ear47mtete|00306B02668F|d012455|Articles|obsah|642D34BA-949D-44F2-A9BB-C21D0039326F
Komentáře
leo
(24.01.2024 21:58)

Dobrý den

Kde je možné koupit ?

kralick
(26.01.2024 17:38)
avatar

Různě, celý pack mají třeba na Megaknihách, ale asi i jinde, kde vedou cizojazyčnou literaturu.


Komentáře mohou vkládat pouze přihlášení uživatelé